Pri objednávke nad 30eur máte dopravu zdarma.

Vyskúšal som kratom. Rastlinu, ktorá účinkuje ako ibuprofen, káva a alkohol v jednom

Samuel Slavkovský

  • Kratom je strom z juhovýchodnej Ázie, jeho listy obsahujú 40 rôznych alkaloidov
  • Pri nízkych dávkach spôsobuje príjemný nával energie a miernu eufóriu
  • Pri vyšších dávkach má podobné účinky ako opiáty a môže podráždiť žalúdok, pri pravidelnom užívaní spôsobuje fyzickú závislosť
 
kratom
Kratom vo forme listov a prášku, fdli.org
 

Mitragyna speciosa (kratom) pochádza z juhovýchodnej Ázie z oblasti Indonézie a Filipín, no pestuje sa aj v Thajsku, odkiaľ sa dostal do celého sveta. Ide o tropický strom z čeľade morenovitých a jeho listy obsahujú viac než štyridsať rôznych alkaloidov. Práve tento mix spôsobuje účinky, vďaka ktorým je Kratom taký obľúbený.

Hlavnými účinnými látkami sú indolové alkaloidy, hlavne mytraginín a 7-hydroxymytraginín. V závislosti na množstve poskytujú buď stimulačný a mierne euforický alebo tlmiaci, analgetický, ba až opiátny účinok. Nie je náhoda, že ľudia kratom označujú za prírodný opiát.

Boostni svoj imunitný systém prirodzenou cestou vďaka týmto 6 tipom

 

Účinky kratomu pri nízkych dávkach

Z vlastnej skúsenosti viem povedať, že pri nízkych dávkach je kratom lepší stimulant, než káva. Povzbudí nervový systém, myšlienky prúdia rýchlejšie, človek sa dokáže dlhšie sústrediť a nič mu nechýba. Kratom aj pri relatívne nízkych dávkach pôsobí ako analgetikum a tlmí bolesť.

 

V závislosti na druhu tiež poskytuje miernu eufóriu, čo môže byť ideálne v spoločenských situáciách. Môže podporiť sebavedomie a uvoľniť jazyk. V tomto ohľade je podobný ako alkohol, no zatiaľ čo alkohol skôr tlmí vedomie, kratom ho posilňuje.

 

Nižšia dávka sa v závislosti na druhu pohybuje od 0,5 do 2 g kratomu v prášku. Pri dvoch  gramoch sa však už objavujú aj tlmiace účinky. Všeobecne platí, že zelený kratom dodá najviac energie, červený skôr utlmí a uvoľní a biely kratom je euforickejší, no intenzita účinkov sa líši od výrobcu k výrobcovi.

 

 

Zaujal ťa kratom?

 
Áno, asi ho vyskúšam
 
Už som skúšal a je to fajn
 
Vyskúšal som a nezaujalo ma to
 
Nie! Také niečo si do seba dávať nebudem
 
Káva a alkohol mi stačí
 

Účinky kratomu pri vyšších dávkach

Väčšina ľudí po dobrej skúsenosti s nízkou dávkou vyskúša viac a väčšinou sú veľmi prekvapení. Príjemný energetický stav a sebavedomie vystrieda útlm. Analgetické účinky kratomu sú pri vyšších dávkach viac citeľné. Preto je to ideálna prírodná náhrada farmaceutických opiátov, ktoré sa používajú na potláčanie bolesti.

Ads by FatChilli

Ale pozor! Než sa rozhodneš vyradiť lieky a prejsť na kratom, poraď sa s doktorom a poriadne si naštuduj prípadné nebezpečenstvá tejto rastliny, aby nevznikla kontraindikácia s ďalšími liekmi.

Vyššie dávky kratomu môžu taktiež nepríjemne podráždiť žalúdok, spôsobiť závrate, krútenie hlavy a celkovo pocit, aký sa dostaví, keď to preženieš s alkoholom. 

 

Kratom sa taktiež právom označuje za prírodný opiát. Stavy pri vyšších dávkach sú porovnateľné s nízkymi dávkami klasických opiátov. Aj preto je veľmi obľúbený pri liečbe závislosti na drogách. Dokáže mitigovať abstinenčné príznaky heroínu, vikodinu, oxykodonu či ópia.

Užívať CBD môžu aj deti či zvieratá. Týchto 7 zaujímavých faktov si doteraz nevedel

Pozitíva a negatíva kratomu

Ok, to už znie dosť desivo. Pred používaním kratomu teda rozhodne odporúčam zadovážiť si váhu a postupovať veľmi opatrne. Ak to preženieš raz, budeš mať nepríjemnú skúsenosť a na druhý deň opicu. Ak to budeš preháňať pravidelne, vypestuješ si fyzickú závislosť, ktorej sa tak ľahko nezbavíš.

Nadmerné a dlhodobé užívanie kratomu spôsobuje fyzickú závislosť

Podobne ako v prípade alkoholu, aj pri častom a nadmernom užívaní kratomu vzniká fyzická závislosť a dostať sa z nej je veľmi nepríjemné. Užívatelia hlásia tvrdé abstinenčné príznaky, nechutenstvo, nedostatok energie a bolesti pri vysadení kratomu. Abstinenčné príznaky môžu v miernejšej forme trvať dva mesiace.

 
 
Ads by FatChilli

Všetkého veľa škodí. Ak sa rozhodneš kratomom riešiť svoje problémy, nič nevyriešiš, iba to odsunieš na neskôr a zaplatíš za to aj s úrokmi. Ak však poznáš mieru, kratom ti môže krásne obohatiť život. Na rôznych fórach vládne konsenzus, že pri používaní 1-2 krát týždenne nevzniká závislosť a minimalizujú sa akékoľvek negatívne účinky.

Mala ma naučiť ovládať vedome imunitné reakcie. Vyskúšal som metódu Wima Hofa na vlastnej koži

Vhodný iba sporadicky ako náhrada kávy či prírodný liek proti bolesti

Ja osobne by som bol ešte prísnejší. Neodporúčam užívať kratom pravidelne. Hodí sa pri špeciálnych príležitostiach. Ber ho skôr ako liek, než ako rastlinu.

Nevyspal si sa a ideš na skúšku alebo máš dôležitú pracovnú poradu? Rozmiešaj si v pohári jeden gram kratomu a budeš v pohode. Bolí ťa zub a nechceš do seba pchať chemikálie? Kratom je dobré krátkodobé riešenie. Si smutný/á z rozchodu s priateľom/priateľkou? Vysporiadaj sa s tým a neodsúvaj to kratomom, alkoholom alebo inými drogami!